top of page
23-Opening-affiche.jpg

                            Opening Karnavalseizoen

                    Zaterdag 11 november 2023 (vanaf 11.11 uur)

                            Kerkplein Maasmechelen Centrum

Toen een afvaardiging van onze vereniging op 11 november 1977 terugkeerde van de opening van het karnavalseizoen in Keulen, stelden zij zich tot doel zelf een straatzitting te organiseren, met de opening van het volgende karnavalseizoen. Er werd gezocht naar een locatie die zowel karnavalistisch als historisch tot de verbeelding kon spreken. Die werd uiteindelijk gevonden bij de dorpspomp, die verlaten en ongebruikt achtergebleven was en herinnerde aan vroegere tijden. Ze vervulde in betere tijden een sociale functie, want ze was een verzamelplaats voor de dorpsbewoners.

Sinds 11/11/1978 wordt het nieuwe karnavalseizoen geopend aan de pomp, toen nog langs de Dr. Haubenlaan gelegen, sinds de herinrichting van het kerkplein en na overleg tussen het gemeentebestuur en De Zavelzekskes, enkele meters verplaatst, zodat ze haar functie als dorpsmonument op haar nieuwe locatie definitief kon innemen.  

Een traditie in het Maaslandse Karnaval was geboren.

't Pumpke staat nu trots en fier garant voor de grootste en meest bezochte opening van het karnavalseizoen in het Maasland

Op het kerkplein in de Dr. Haubenlaan, aan de “pomp”, die jarenlang gratis jenever leverde, maar ondertussen droog staat, en wiens taak wordt overgenomen door een “borrelmenneke”, komt om 11u11 de karnavalmeute aan. De officiële opening, met een massa ballonnen die de lucht kleuren en 11 kanonschoten, zorgt ervoor dat voor velen opnieuw een tijd vol ambiance aanbreekt. Verschillende artiesten passeren de revue, en zorgen ervoor dat +/- 1000 karnavalszotten ettelijke liters vocht verbruiken. Einde is voorzien rond 17u30. 

Elk jaar op 11 november om 11u11 openen de Zavelzekskes het karnavalseizoen op het kerkplein van Mechelen-aan-de-Maas bij ’t Pumpke, dat traditiegetrouw op Paasmaandag wordt afgesloten met een Dialectmis in de Kerk van Proosterbos, zodat naast de pomp ook beide kerken van het dorp een belangrijke rol spelen in de karnaval. In openlucht (tenzij het weer anders beslist), wordt d.m.v. een heuse straatzitting, het startschot gegeven voor enkele maanden leute en plezier. Deze succesformule is in de loop der jaren door menig verenigingen overgenomen.

Dit is traditioneel ook het moment dat de nieuwe “spietslauper” bekend gemaakt wordt.  

Ook voor dit jaar ziet het programma er veel belovend uit, al wordt de concurrentie voor het bemachtigen van goede artiesten alsmaar groter. Want wij als Mechelaar hebben nu eenmaal niet zo’n groot aantal artiesten, die we kunnen verplichten enkel bij ons op de bühne te verschijnen.

bottom of page