top of page

                                             Onze Karnavalmonumenten 

                                 KC de ZAVELZEKSKES  Trotse eigenaar van drie karnavalmonumenten.

In het centrum van Maasmechelen kan men drie karnavalmonumenten bewonderen. Hiervoor moet men aan de dekenale kerk van Mechelen-aan-de-Maas zijn.  Rond het kerkplein wordt het stilaan het karnavalcentrum van de Maaskant.

               1. "De Dorpspomp"             2."De Karnavalist"             3."De Zavelzak"

 

Tevens mag het bescheiden Maasmechelen als eerste in Vlaanderen beschikken over een eigen Karnavalmuseum. 

.

 1,  "De Dorpspomp"

 

Toen een afvaardiging van onze vereniging op 11 november 1977 terugkeerde van de opening van het karnavalseizoen in Keulen, stelden zij zich tot doel zelf een straatzitting te organiseren, met de opening van het volgende karnavalseizoen.

Er werd gezocht naar een locatie die zowel karnavalistisch als historisch tot de verbeelding kon spreken.

Deze werd uiteindelijk gevonden bij de dorpspomp, die verlaten en ongebruikt achtergebleven was en herinnerde aan vroegere tijden. Ze vervulde in betere tijden een sociale functie, want ze was een verzamelplaats voor de dorpsbewoners

2.  "De Karnavalist"

Het vernieuwde karnavalmuseum ligt op een boogscheut van dit monument, ter hoogte van de Deken Bernardstraat 7a . In het gebouw, maar te bezichtigen van buitenaf, bevindt zich het tweede karnavalmonument, onthuld op 11 /11/2006. "De karnavalist" is een ode aan één der grootste karnavalisten van Limburg.

Na veertig jaar inzet voor de karnaval en zijn vereniging, heeft Gilbert Opsteyn, bewust gekozen om een stapje terug te zetten in het verenigingsleven. Het beeld, een creatie van Snoeckx Lutgarde, zelf ere-senator van KC De Zavelzekskes, beeldt al de kwaliteiten en attributen uit van "de karnavalist". Hij staat voorgesteld in clownkostuum, met een masker op de "naas", een steek van zijn vereniging op het hoofd en als orde een origineel "zavelzekske". In zijn tas draagt hij het toverkonijn en in zijn hand de gevulde "spiets" van de "spietslauper", één van zijn stokpaardjes.

In de veertig jaren als voorzitter en president van KC De Zavelzekskes verwierf hij niet alleen naam en faam in de karnavalwereld, maar zeker ook op allerlei feestjes waar menig kind genoten heeft van zijn optredens. Om de ode te vervolledigen werd er een foto van "de karnavalist" in groot ornaat bij geplaatst.

bottom of page